Upplev

Skogslandets eldsjälar

Att resa genom den norrländska landsbygden är att färdas mil efter mil, timme efter timme genom täta skogar och karg ödemark. Här och där möts man av stilla byar med hus som sedan länge lämnats av sina ägare och nu ekar tomt.

Men så kommer man till Sattajärvi...

Här är det lite eljest. När skogslandet öppnar upp och byn breder ut sig på jämte sida av vägen överrumplas man av liv och rörelse. Här ligger nybyggda hus blandat med gamla traditionella norrländska gårdar. Det sjuder av närvaro i husen och längs vägen är ljuset tänt i alla fönster. Det byggs, förändras och utvecklas och framtidstron är stark.

I byn bor 350 personer, många nyinflyttade och nästan hälften är barn. Vintertid kan man om man stannar upp och lyssnar nog höra lätta snabba steg, klubbor som slås ihop och ivriga röster från skolgården där barnen spelar landhockey i den nyfallna snön. De närmsta åren beräknas elevantalet stiga och planerna för framtiden är i full gång. Inget kan rubba den anda av optimism som pulserar.

Det finns gott om visionärer och eldsjälar. Med gemensamma krafter byggde byns invånare en skidanläggning med en 600 meter lång skidbacke. Den stod klar 2010 och är ett bevis för den drivkraft som finns i byn. Här blickar man framåt och framförallt är ingenting omöjligt!

Andra generationen

1976 lämnade Yrjö över företaget till de sju...
Läs mer

Anna Lengstrand

Anna Lengstrand är smyckestillverkaren och fotografen med rötter i byn...
Läs mer

Snötassens historia

I näbbskon Snötass möts det urbana och moderna med vårt klassiska...
Läs mer
By Formsmedjan. Powered by Yago