Upplev

Maja Mella

Maja Mella, med blötnäbbarna lika stadigt i Kurkkio som på resande fot, arbetar aktivt och engagerat för att förstärka den tornedalska identiteten. Hon är ambassadörsklubbens senaste tillskott och ser Kero som en förebild för regionens utveckling.

Sedan 2008 är Maja Mella verksamhetsledare för Svenska Tornedalingarnas Riksförbund-Tornionlaaksolaiset. Det är en intresseorganisation för medlemmar som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkets kultur och historia. Organisationens målsättning är att förstärka tornedalingarnas identitet och dess språkliga samt kulturella utveckling och förankring. Organisationen är även regeringens remissinstans i frågor som berör minoriteten tornedalingar.  När Maja inte jobbar finner hon ro och livskvalitet när hon hemma i Kurkkio blickar ut över Torneälven från hästryggen.

Kero – föregångarna i en het kultur med framtidsanda

– Det finns en stark framtidsanda i regionen, det märks tydligt på företagsetableringen, gruvnäringen och besöksnäringen. Vår kultur känns het, vilket lockar människor både att stanna här och ta sig hit. Det Kero har gjort är verkligen något att se upp till. De har lyckats förvalta och utveckla ett kulturarv för att sedan förpacka det på ett sätt som tilltalar mig som kvinna på 2000-talet. Deras framgång har berott på att de kunnat identifiera hur människor lever idag och vilka behov de har. De har lyckats hålla varumärket modernt och coolt, trots att det är 85 år gammalt, lovordar Maja.

Blötnäbbarna som stövlat in i Riksdagen

Maja har varit ”smygambassadör” för Kero i många år, men det är först nu hon officiellt kan kalla sig Kero-ambassadör på riktigt. Tidigare när hon arbetade inom besöksnäringen var Keros skomakeri ett besöksmål hon ofta tog turister till. Det var därför både en självklarhet och ära när hon blev tillfrågad om att bli Kero-ambassadör.

– Det jag uppskattar mest med Kero är deras ödmjukhet för nytänk, utveckling och kreativitet. Jag gillar även deras samarbeten med exempelvis Denim Demon. Mina favoriter är den gröna Blötnäbben och den svarta Kero X Denim Demon. Det jag gillar med dem är att de passar lika bra till fest som till jobbsammanhang. Mina gröna blötnäbbar har till och med vandrat runt i Riksdagen några gånger, avslutar Maja Mella.

Andra generationen

1976 lämnade Yrjö över företaget till de sju...
Läs mer

Anna Lengstrand

Anna Lengstrand är smyckestillverkaren och fotografen med rötter i byn...
Läs mer

Snötassens historia

I näbbskon Snötass möts det urbana och moderna med vårt klassiska...
Läs mer
By Formsmedjan. Powered by Yago