Upplev

Movits!

Lulebröderna Johan och Anders Rensfeldt har skapat musik ihop ända sedan unga dagar. På den tiden lät dock inte musiken som den gör idag. På den tiden hade de ett akustiskt sound med uteslutande gitarr, orgel och lite percussion. Men saker kom att ändras när de träffade saxofonisten Joakim Nilsson.

Tillsammans drog de ut på turné med Riksteatern och på en efterfest i Arvika kom trion att upptäcka swingen. Den akustiska gitarren byttes ut mot pukor och storbandsblås – Movits! föddes. Vägen till första skivsläppet blev hela tre år lång och involverade flertalet musiker. Debutalbumet Äppelknyckarjazz släpptes 2008 och slog igenom med buller och bång, och trots den svenskspråkiga swing-hiphopen kom de att slå stort i USA och Europa.

Allt började med ett framträdande i den amerikanska TV-showen The Colbert Report den 27:e juli 2009. Det ledde till att skivförsäljningen ökade med 85 000 % och på iTunes tog de sig upp på första plats i kategorin hiphop och petade ner stora namn som Eminem och Snoop Dog. Året därpå begav de sig ut på turné genom USA och Europa. Målet för Movits! har alltid varit att få folk att dansa och idag hör man dem på klubbar världen över.

Andra generationen

1976 lämnade Yrjö över företaget till de sju...
Läs mer

Anna Lengstrand

Anna Lengstrand är smyckestillverkaren och fotografen med rötter i byn...
Läs mer

Snötassens historia

I näbbskon Snötass möts det urbana och moderna med vårt klassiska...
Läs mer
By Formsmedjan. Powered by Yago