Sofia Jannok är sångerskan, musikern och samhällskritikern från Gällivare som för kampen för urfolkens acceptans och rättigheter genom sin musik. Allt började när hon som 11-åring, med en vän, intog scenen första gången på Svenska Samernas Riksförbunds årsmöte.
Som artist upptäcktes Sofia först när hon sjöng coverjojkar för barn på Etnografiska muséet i Stockholm. Det var TV3 som fick upp ögonen för henne och det ledde till att hon kom till final i Talangjakten. Sedan 2005 har hon jobbat med musik på heltid och släppt tre album. Några av hennes meriter är att hon framfört Waterloo på samiska som mellanakt i Melodifestivalen, haft 100-tals turnéer i USA, Kina och Europa samt tilldelats mängder av priser, utmärkelser och uppmärksamhet i media.
Musiken är storslagen och rik på kontraster. Hon hämtar sin inspiration och kraft från en blandning på olika musikgenrer som jojk, visa, pop och jazz, där lyriken framförs både på samiska, svenska och engelska. Texterna tar avstamp ur hennes egna liv där kampen för alla människors självklara plats, oavsett om man är urfolk, inflyttad, tjej eller kille, är viktig. För att förtydliga sitt budskap lägger hon extra energi på mellansnacket, det är hennes sätt att göra skillnad, förändra och föra kampen vidare.
– Jag gillar Keros för att de funkar både till kolten, jeansen och scenblåsan. Det närmaste man kan komma traditionella cahccegat utan att behöva sy dem själv. Det är som kul att bära med en feeling av nord vars man än far i världen.