Upplev

Jonna Jinton

Jag heter Jonna Jinton, är 27 år och är bosatt i en liten by vid namn Grundtjärn i Västernorrlands skogar.

Jag är egentligen uppväxt i Göteborg, men har mina rötter och förfäder här i Grundtjärn. Och på något sätt har jag känt det sedan jag var mycket liten, då jag alltid känt mig hemma här. För sex år sedan följde jag mitt hjärta och lämnade stadens brus för att bosätta mig här och leva närmare naturen. Mitt ibland vitra vintrar, norrsken, tystnad och orörd natur så fann jag inspiration och började skriva och fotografera, vilket sedan ledde mig in på en kreativ väg i livet.

Nu många år senare har jag mitt eget företag och jobbar som fotograf och konstnär, och driver en av Sveriges största bloggar. Min kärlek till naturen är kärnan i allt jag gör. Det är där jag får min kraft och inspiration.

Norrlands natur

Norrlands natur, fjäll och landskap har fascinerat mig så länge jag kan minnas. Likaså den samiska kulturen. Det var på så sätt jag fick upp ögonen för Kero, när jag letade efter näbbskor på nätet.

Jag fastnade länge på sidan och läste med fascination historien om hur Kero startade och hur det gått i arv i tre generationer, och om hur de fantastiskt vackra näbbskorna tillverkas i skomakeriet i Sattajärvi. Jag föll för deras värderingar kring att skapa hållbara, miljövänliga produkter och att de bevarar en uråldrig teknik och naturgarvar sitt läder med ämnen från växtriket. En tillverkningsprocess som är sällsynt i dagens konsumtionssamhälle.

Jag föll också för att de går emot trenden och bedriver en verksamhet i en liten by i Norrbotten, och att hela tillverkningen sker i Sverige. Det känns äkta rakt igenom.

Sedan den dagen går jag med stolthet i näbbskor från Kero. Min favorit hittills är Hönäbben. Jag älskar den vackra snörnigen och det är lätta och bekväma att röra sig i. Jag har dom både till vardags i skogen och till festligare tillfällen. I mars 2016 vann jag ”Årets inspiratör” på nordens största bloggala, och självklart valde jag mina näbbskor till klänningen på galakvällen på Café Opera i Stockholm.

Näbbskorna och Keros produkter bär ju på ett kulturarv. En kultur som jag förknippar med en kärlek till naturen som vi till stor del tappat idag. Att gå i Keros näbbskor är därför inte bara något jag gör för att jag tycker det är snyggt. Det ger mig också en känsla av att vara en del i att bevara kulturarvet.

Min blogg hittar du här!

Andra generationen

1976 lämnade Yrjö över företaget till de sju...
Läs mer

Anna Lengstrand

Anna Lengstrand är smyckestillverkaren och fotografen med rötter i byn...
Läs mer

Snötassens historia

I näbbskon Snötass möts det urbana och moderna med vårt klassiska...
Läs mer
By Formsmedjan. Powered by Yago