Upplev

Anna Lengstrand

Anna Lengstrand är smyckestillverkaren och fotografen med rötter i byn Narken i Pajala, som för 9 år sedan drog över Atlanten till Kanada. Nu bor hon på en gård i bergen och driver ett eget smyckesföretag vid namn Simply Sámi. 

Hon arbetar heltid som hantverkare, men är ursprungligen utbildad fotograf. Hennes mål är att vara en modern röst för sitt samiska blod och för duodji, samiskt hantverk, på andra sidan jorden. För Anna är det en enorm stolthet att kunna sprida det traditionella och anrika hantverket. 

Anna bor mitt i bergen i British Columbia på en hästgård med tre stycken hästar. Hon jobbar och lever uppe i bergen på Lil’wat Nation Territory, nära kanadensisk ursprungsbefolkning.

För Anna är natur och miljö viktigt – hon lever nära och i harmoni med naturen och engagerar sig i miljö- och hållbarhetsfrågor. För henne är det viktigt att människor konsumerar smartare. Arbetet med Simply Sámi är större än bara hantverk, det är också en väg till att bevara traditionella kulturer världen över.  

Anna och hennes familj har använt Kero-produkter så länge hon kan minnas. Hon går runt med sina Nordkalotten inomhus varje dag, och bär Bynäbben, Blötnäbben samt Snötassen med stolthet utomhus.

Läs mer om Anna eller hennes hantverk här

FOTO: Anna Lengstrand

Andra generationen

1976 lämnade Yrjö över företaget till de sju...
Läs mer

Snötassens historia

I näbbskon Snötass möts det urbana och moderna med vårt klassiska...
Läs mer

Vegetabilgarvat renskinn

Renskinn från Kero Leather AB är garvade vegetabiliskt med garvämnen...
Läs mer
By Formsmedjan. Powered by Yago